Dua Ederken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Dua Ederken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Dua Ederken Nelere Dikkat Edilmelidir? sorusu her Müslümanın dikkat etmesi gereken sorular arasında yer alır. Duanın kabul edilmesi ve geçerlilik kazanması için dua ederken belirli noktalara çok dikkat edilmesi gerekiyor. Dua etmek kişinin kötülüklerden korunması ve Allah’a yakınlaşması için silahı olarak görülebilir. Günün her anı için okunabilecek dualar ile birlikte kişi kendisini şerden ve kötülükten koruyabilir, kendisini Allah’a çok daha yakın hissedebilir ve kalbini Salih ameller ile doldurabilir. Özellikle kötü düşüncelerden ve eylemlerden kendisini koruyabilmesi için duaya özen göstermesi gerekir.
Dua Ederken Nelere Dikkat Edilmelidir sorusu da bu bakımdan çok önemlidir ve doğru şekilde yanıtlanması gerekir. Dua etmenin zamanı ve mekanı olmadığı için kişi her zaman, her yerde dua edebilir. Ancak duasının Allah katında geçerlilik kazanması ve karşılığının alınması için dua ederken belirli noktalara çok dikkat etmek gerekiyor. Ancak bu sayede dualar karşılığını bulacak ve kişinin mutlu olması da mümkün olacaktır.
Duanın Usul ve Adabı
Duanın Usul ve Adabı vardır. Bu yüzden usul ve adaba dikkat edilmesi gerekir. Dua sadece gelişigüzel yapılacak bir eylem değildir. Allah’a yönelik ibadet etme biçimidir. Aynı şekilde Allah’ın anılması, iman etmenin ve kendini vermenin de ifadesi şeklindedir. Duanın kabul edilmesi için usul ve adap kuralları da bu yüzden önemlidir.
Dua yapmak için yer ve zaman önemli değildir. Ancak yine de belirli noktalara dikkat etmek gerekir. Özellikle kişi, dua esnasında Allah ile konuştuğunu göz önünde tutarsa, dua ederken bile hangi konulara dikkat edeceğini çok daha net şekilde anlayabilir. Duanın Usul ve Adabı için dikkat edilecek konuların başında kişinin her zaman iyi niyetle dua etmesi ve iyilik talep etmesi gelir. Başkalarının, özellikle de hak etmeyenlerin kötülüğü için yapılacak olan duadan kaçınılmalıdır. Bunun yanında kişinin kendisini duaya tam olarak vermesi, o esnada duasından başka hiçbir şey düşünmemesi ve bunun yanında duanın temel ilerleme noktalarına da özen göstermesi gerekir.
Duaya Eûzü Besmele, Allah’a Hamd ve Peygambere Salât ile Başlanmalı
Duaya Eûzü Besmele, Allah’a Hamd ve Peygambere Salât ile Başlanmalı hususu oldukça önemlidir. Dua öncesinde öncelikle kişi manevi ve bedenen kendisini dua etmeye hazır hale getirmelidir. Özellikle imkan bulunuyorsa abdest alması da önemlidir ve kıbleye dönmelidir. Her işte olduğu gibi dua etmek için de besmele getirilmelidir. Eğer imkan bulunuyorsa iki rekat namaz kılınmalı ve sonrasında dua edilmelidir.
Bu esnada Duaya Eûzü Besmele, Allah’a Hamd ve Peygambere Salât ile Başlanmalı hususuna dikkat edilmelidir. Özellikle Hz. Muhammed’e salat getirmek duanın hayrı açısından iyi olacaktır.
Duadan Önce Tövbe ve İstiğfar Edilmeli
Duadan Önce Tövbe ve İstiğfar Edilmeli konusu da duanın kabul görmesi ve doğru şekilde yapılması açısından önemlidir. Günah işlemekte olan, kötülük yapan veya sürekli olarak haram işlerle uğraşan kişinin duasının kabul görmesi de olanaklı değildir. Bu yüzden kişi Duadan Önce Tövbe ve İstiğfar Edilmeli hususuna dikkat etmelidir. Tövbe ve istiğfar kişinin kötülüklerden arınması, bir daha işlediği kötülükleri yapmamaya karar vermesi ve bu bakımdan amelini temizlemesi açısından önemlidir. Bu konuda özellikle Hz. Muhammed’in hadisi önemlidir:
- ““Allah yolunda seferler yapmış, üstü başı tozlanmış bir adam, ellerini semaya kaldırarak, ‘Ya Rabbi’ ‘Ya Rabbi’ diye yalvarıyor. Oysa yediği haram, içtiği haram, giydiği haram, gıdası haramdır. Böyle birisinin duası nasıl kabul olur?” (Müslim, Zekât, 19)”
Duanın bir sonraki aşamasında eller semaya açılarak dua iyi niyetle ve Allah’a tamamen kişinin kendisini vererek yapılmalıdır. Duanın zikri sırasında kişinin aklına dua dışında hiçbir şey gelmemelidir. Özellikle duayı adeta ezberden yapıyorsa bu durumda duasının kabul görmesi olanaklı olmayacaktır. Duayı bitirdikten sonra ise eller yüze Amin denilerek sürülmelidir. Bazı alimler tek sefer bu hareketi yapmanın yeterli olduğunu belirtirken bazı alimlere göreyse üç kez art arda eller yüze sürülmelidir.
Dua her zaman yapılabileceği gibi özellikle Perşembe akşamı ve Cuma günü, kandillerde ve bayram günlerinde daha çok yapılmalıdır. Kişinin kötülüklerden korunması için silahı olan dua her zaman Allah’a yakın olmak için etkili bir adım olarak kabul görmelidir.
Dualar Kategorimizde bir çok ilgili yazıyı okuyabilirsiniz.
Not: Bu makalede bulunan bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır.